Dashboardlampjes

Deze dashboardlampjes negeer je maar beter niet

Voor de meeste chauffeurs is het dashboard van een auto de verzamelplaats van een reeks geheimzinnige symbooltjes die nu en dan oplichten. Sommige zijn veelal triviaal, andere heel belangrijk. Aan welke controlelampjes schenk je maar beter aandacht wanneer ze gaan branden?

 

Probleem brandstoffilter

controlelampje brandstoffilterEen probleem dat frequent voorkomt bij gebruik van onzuivere brandstof, is een verstopte brandstoffilter. Dat los je op door de filter te reinigen of te vervangen. Doe je dat niet, dan zal de wagen problemen ondervinden bij de toevoer van brandstof naar de motor. Concreet betekent dit dat de auto almaar moeilijker zal starten, tot hij op een gegeven ogenblik helemaal niet meer start. Rij dan ook niet te lang rond met een brandend brandstoffilterlampje.

 

Probleem katalysator

controlelampje katalysatorProblemen met de katalysator van je wagen komen zelden voor. Anderzijds kunnen ze enorm veel schade aanrichten. Het is een dashboardlampje dat je beter niet negeert. De katalysator is het onderdeel van de auto dat zorgt dat schadelijke uitlaatgassen niet de buitenlucht in worden gedreven. Wanneer de auto de uitlaatgassen niet goed kwijt kan wegens van een vervuilde katalysator, gaat er veel vermogen van de motor verloren en wordt ook het milieu veel zwaarder belast.

 

Airbag gedeactiveerd

controlelampje airbagGaat het afgebeelde controlelampje branden, dan wil dat zeggen dat de airbag aan de passagierszijde niet in werking kan treden. Die functie is nuttig wanneer zich een kinderzitje op de passagiersstoel bevindt. Je vermijdt zo dat het zitje bij een ongeval tegen de rugleuning gekatapulteerd wordt. Is er geen kinderzitje, dan hoort dit controlelampje uiteraard niet te branden.

 

Tips & tricks voor het veilig vervoeren van kinderen met de wagen vind je hier.

 

Remblokken indicator

controlelampje remblokkenDit dashboardlampje signaleert slijtage aan de remblokken. De indicator is bevestigd aan elk van de remblokken van de wagen. Is de remblokvoering te ver versleten, dan zal de indicator contact maken met de remschijf, waardoor het controlelampje gaat branden. Rij niet te lang rond met een opgelichte remblokkenindicator. Het gevaar bestaat dat je remschijven beschadigd raken en de remprestaties van je wagen erop achteruitgaan.

 

Lage bandenspanning

controlelampje bandenspanningEn last but not least: het controlelampje voor de bandenspanning. Dat begint te branden wanneer één of meer banden een te lage bandenspanning hebben. In dat geval dien je zo snel mogelijk te stoppen en de druk van je banden te controleren. Pomp ze op tot de juiste druk bereikt is. De correcte bandenspanning vind je terug op het bandeninformatieplaatje.

bron suzuki

Dashboardlampjes
PREVIOUS POST
De juiste bandenspanning
NEXT POST